Jak vybrat domácí pekárnu

Domácí pekárnu není jednoduché vybrat, protože tvůrci přišli s rafinovaným nápadem. Její možnosti jsou dnes od bezlepkových pokrmů až po těsta na koláče, těstoviny, pizzy a další. Nejprve se tedy rozhodněte, jaké funkce budete využívat a podle toho si vyberte typ pekárny.

breadmakerPekárna by měla mít izolované obvodové zdi, abyste se po upečení při manipulaci nespálili. I tak se na vyndávání chleba z teflonové nepřilnavé části, používají chňapky nebo utěrka, protože vnitřek pekárny je horký. Je lepší, když je vnější kryt plastový, než kovový, díky tomu není pekárna rozpálená. A pozor i na hnětací háky, některé mohou zanechávat v chlebu díru. Čím větší je lopatka domácí pekárny, tím hůře těsto hněte a je riziko, že v chlebu díra skutečně zůstane. Zda budete mít čtvercový nebo obdélníkový tvar pekárny, není až tak podstatné, snad jen kvůli designu.

Důležité je pekárnu po upečení chleba vyčistit

Je nutné vyjmout hnětací hák. Upečený chléb se totiž může hromadit i pod ním, což by mohlo mít následně vliv také na chod pekárny. Pokud se vám ho z nějakého důvodu nedaří z domácí pekárny odstranit, naplňte chlebovou pánev teplou mýdlovou vodou a nechte zbytky chleba nasáknout. Průhledné hledí je jinak užitečná funkce ke sledování průběhu pečení chleba.

broodbakmachine

Výsledný dojem a chuť

Ingredience na chléb je potřeba dobře odvážit. Má to totiž zásadní vliv na to, jak bochník vypadá a chutná. Menu na ovládacím panelu vám napoví, jaký typ chleba péct, jak dlouho a s jakou kůrkou, z jaké mouky, atd. Většina výrobců chleba, přichází s odloženým startem, takže pokud pekárnu naprogramujete, můžete si chléb vychutnat ihned po probuzení. Jestliže chcete přidávat i suroviny jako ovoce či ořechy, zvažte automatický dávkovač. Pekárna tak sice stoupne na ceně, ale nebudete muset přidávat přísady ručně. Rozhodující je, aby domácí pekárna upekla chleba bez boulí a hrbolů. Některé pekárny jsou však ryze na pečení, takže pokud chcete, aby si ingredience sama namíchala, musíte se o tuto funkci zajímat.